Vilhelm Moberg

Karl Artur Vilhelm Moberg var en svensk författare, dramatiker och journalist som levde mellan 1898 och 1973. Moberg har flera kända verk men den som flest känner igen är nog utvandrarserien, vilket utnämnts till 1900-talets bästa svenska roman. Moberg har även utnämnts till århundradets främsta journalist och Moberg har som ensam människa lyckats påverka många svenskar under en lång period då han också var en flitig samhällsdebattör.

Biografi

Moberg föddes i Algutsboda socken i Småland den 20 augusti 1898 och var son till Carl Gottfrid Moberg, som var soldat, och hans mor var Ida Aronsdotter. Han hade totalt sex syskon, tyvärr dog tre av dem vid ung ålder och det var bara tre av hans syskon som nådde mogen ålder. När Moberg var åtta år började han i skolan, men undervisningen ägde endast rum under fyra av årets månader, resten av tiden var Moberg hemma och hjälpte familjen med jordbruket och hushållet. Tre år senare flyttade hela familjen till hans mammas föräldragård i Moshultamåla by och han fick snabbt sitt första jobb på ett glasbruk där hans uppgift var att bära in det nyblåsta glaset till kylning. Det bästa Moberg visste var att läsa och han lånade så mycket böcker som han kunde från biblioteket. Moberg ville dock skapa egna historier också och vid tretton års ålder blev han publicerad för första gången då han deltagit i en novelltävling där han hamnade på artonde plats. När Moberg var arton år gav en farbror till honom pengar till en biljett till Amerika för att emigrera dit. Hans föräldrar bad honom att stanna och lockade med löftet att de skulle se till så han fick gå på folkhögskolan. Det räckte för Moberg, han stannade och började strax efter studera vid folkhögskolan i Grimslöv. Vid tjugoett års ålder fick han praktikantplats på en länstidning och efter att ha jobbat på olika landsortstidningar blev han lokalredaktör på Nya Växjöbladet. Med sin nya lön hade han råd att gifta sig med sin Margareta som han träffat några år innan. På 1940-talet var han engagerad i rättsskandaler, kämpade mot censur, korruption, förtryck och maktmissbruk och framförde mycket tydligt sina åsikter.

Författarskap

Mobergs första litterära verk, Raskens, kom 1927 och fick hård kritik. Innan den släpptes sysslade han med teater och inkomsterna från hans pjäser tillät honom att ta ledigt för att skriva Raskens. På 1930-talet kom sex romaner till, trilogin om Knut Toring som jobbar i storstan men flyttar tillbaka till sin småländska hembygd är hans främsta böcker från det årtiondet. I slutet av 1940-talet kom den första boken i Utvandrarserien, Utvandrarna. 1952 kom Invandrarna, 1956 kom Nybyggarna och 1959 publicerades Sista brevet till Sverige. Därtill finns Din stund på jorden som är en slags uppföljare till utvandrarserien. När han skrev dessa befann sig Moberg några år i Amerika med sin familj. Han besökte platser där svenska nybyggare slagit sig ner och intervjuade många av deras ättlingar. Hans sista roman kom 1967 och efter det fick han svårt att skriva. Han plågades inombords för att hans skrivförmåga påverkats så mycket. I slutet av juli 1973 skrev han till sin vän Ragnar Svanström; ”När jag går min dagliga skogspromenad och kommer förbi min skrivstuga, skär det mig i hjärtat. Därinne skulle jag ha suttit i sommar och fortsatt arbetet på tredje delen av min svenska historia”. Den 8 augusti samma år skrev han ett avskedsbrev som han avslutade med orden; ”Klockar är tjugo över sju. Jag går att söka i sjön, sömnen utan slut. Förlåt mig, jag orkade inte uthärda”. Han tog sen sitt liv i vattnet nedanför sitt hus på Väddö i Roslagen. Moberg lämnade efter sig sin fru Margareta och fem barn.