Stephen King

Stephen Edwin King är en amerikansk författare som haft flertal böcker som legat på topplistorna genom åren. Hans böcker är generellt inom skräckgenren och flera av dessa har också blivit till filmer. Han har även skrivit 56 romaner, som ibland är skrivna under hans pseudonym Richard Bachman. King är verksam inom andra genrer också och har totalt skrivit omkring 200 noveller och en av dessa, Rita Hayworth and Shawshank Redemption var grunden till filmen The Shawshank Redemption. En film som anses vara en av de bästa genom tiderna. Hans författarskap har varit mycket framgångsrikt och de flesta av oss har säkert kommit i kontakt med hans verk, antingen genom att läsa hans böcker, eller genom en film, serie eller serietidning som baseras på hans böcker.

Biografi

Stephen King föddes den 21 september 1947 i Maine, Portland i USA. Hans föräldrar var Nellie Ruth och Donald King. Hans far lämnade familjen plötsligt när King var två år. Hans far berättade för Nellie att han skulle gå och köpa cigaretter och kom sen aldrig tillbaka. Under sin uppväxt var King ett annorlunda barn. Han var osäker på sig själv och hade en hel del ångest inom sig, och en bred fantasi och denna kombination rörde till det för King ibland. Han blev bland annat mycket upptagen av döden och fantiserade om mörka övergivna gator där märkliga varelser försökte få fatt i honom. Hans intresse för skräck växte sig tidigt stark och allt som hade med detta att göra konsumerade King. Vid 12 års ålder bestämde King och hans bror David sig för att publicera sin egen lokala tidning och det var nu som King började sin resa till att bli författare. Under sin skoltid på Lisbon High School publicerade han tillsammans med sin bästa vän Chris Chelsey en samling av 18 noveller. Som 18-åring fick han till slut, efter att blivit refuserad många gånger, sin första berättelse publicerad. Senare under sin skoltid var King en skribent för skoltidningen där han hade sin egen spalt. Han examinerade i engelska från universitet år 1970 och ville börja arbeta som lärare men hittade inget ledigt jobb och började jobba på ett tvätteri.1971 fick han anställning på Hampden Academy som engelskalärare. Han fortsatte att skriva på sin lediga tid och 1972 hade han skrivit ett stort antal berättelser. Han hade också försökt få fyra romaner publicerade men de vart tyvärr refuserade. Hans första publicerade bok blev Carrie som kom 1974.

Böcker och filmatiseringar

Kings mest kända böcker är ofta de som det har blivit filmer av. Här kan nämnas The Shining, Children of the Corn, Jurtjyrkogården, Det, Den Gröna Milen och Shawshank Redemption. De flesta av hans mest populära verk är de inom skräckgenren. Flera av hans böcker har vunnit utmärkelser, bland annat Cujo från 1981 och It från 1986 som båda vunnit British Fantasy Awards. Senast vann han Edgar Awards med sin bok Mr. Mercedes från 2014. Hans böcker har sålts i mer än 350 miljoner exemplar fram tills idag och hans senaste bok The Outsider, förväntas släppas under 2018.