Selma Lagerlöf

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf är en av Sveriges mest framgångsrika och uppskattade författare. Som kvinna var hon första svenska att få Nobelpriset i litteratur och även första kvinnan i Svenska Akademien. Hennes författarteknik var ett genombrott inom prosakonsten och hennes författarstil har beskrivits som personlig, impulsiv och fantasifull. Hon byggde ofta upp sina berättelser kring det övernaturliga men även kring folktro. Som diktare var hon den svensk som nådde flest läsare av hennes verk, även utanför Sveriges gränser.

Biografi

Selma Lagerlöf föddes 1858 på Mårbacka gård i Värmland. Han föddes med ett höftfel och hennes rörlighet var därför en aning nedsatt. Hennes intresse för böcker startade tidigt och vid sju års ålder var hennes favoritbok Indianboken Osceola av Thomas Mayne Reid. Hon har förklarat att detta var boken som gjorde att hon visste vad hon ville bli, författare. Hon fortsatte att läsa många böcker och det blev en favoritsyssla för henne. Som tolvåring hade hon börjat skriva dikter och skrev även på vers. Hon fick dock en uppmaning att prova på att skriva på prosa, vilket Selma gjorde och blev författare. I Selmas ”Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf” skildrar hon en vistelse i Stockholm. Hon hade åkt dit för att få sjukgymnastik för sin dåliga höft. Då var hon 14 år gammal. När Selma var klar med skolan var hon en hemmadotter, som det hette då, men bestämde sig som 24-åring att studera till lärarinna, något som hennes fader protesterade högljutt emot. Men det hindrade inte Selma utan hon fortsatte sina studier och examinerade 1885 för att strax därefter börja arbeta som lärarinna i Landskrona. Detta ägnade hon sig åt i tio år, fram till 1895 innan hon bestämde sig för att enbart ägna sig åt sitt författarskap. Hon debuterade dock redan 1891 med romanen Gösta Berlings saga som idag är en av svensk litteraturs största klassiker. År 1897 bosatte hon sig i Falun och år 1899 gjorde hon en längre resa till Mellanöstern. När hon kom hem skrev hon romanen Jerusalem vilket blev hennes stora internationella genombrott. Den mest kända boken hon skrivit är ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” som släpptes i två delar åren 1906 och 1907. År 1909 flyttade hon tillbaka till sin barndomsgård Mårbacka. Här fortsatte hon att skriva romaner och det var även här som hon avled 1940 vid 81 års ålder. Under sin livstid blev hon känd runt om i hela världen. Nils Holgerssons underbara resa har till exempel översatts till omkring 60 språk och Gösta Berlings saga har översatts till drygt 50 språk.

Nobelpriset

År 1909 fick Selma Lagerlöf Nobelpriset i litteratur. Akademiens motivering löd ”på grund av den ädla idealitet, den fantasiens rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning”. Hon hade tidigare år varit nominerad ett flertal gånger men motarbetats av Akademiens dåvarande ständige sekreterare. Men år 1909 fick han se sig nedröstas av den majoritet av akademiledamöterna som ville ge henne utmärkelsen. Det var med prissumman från Nobelpriset som hon kunde köpa tillbaka sin barndomsgård Mårbacka.