Roald Dahl

Roald Dahl var en brittisk författare som levde mellan 1916 och 1990. Han skrev både noveller, romaner, poesi och manus men det han är allra mest känd för är sina barnböcker. Av många anses Dahl vara en av Storbritanniens främsta 1900-talsförfattare. Till hans mest kända verk räknas Kalle och chokladfabriken, Häxorna, Matilda, och Stora vänliga jätten. Många av Dahls böcker har filmatiserats, ett känt exempel är just Kalle och chokladfabriken.

Biografi

Dahl föddes 1916 i Wales och var son till Harald och Sofie som ursprungligen var från Norge. Dahls far hade i Wales byggt upp en skeppsagentur och de valde därför att bo där. När Dahl var fyra år dog hans äldsta syster, som var sju år, av blindtarmsinflammation. Dahls far Harald sörjde oerhört och blev själv sjuk i lunginflammation och dog två månader efter Dahls syster. Hans mor valde att bo kvar då faderns önskan var att barnen skulle utbildas i Storbritannien på grund av den höga kvaliteten i skolorna. Dahl blev vid åtta års ålder skickad till internatskola, något som Dahl vantrivdes med. När Dahl var arton år kände han sig klar med skolan, hoppade av och fick anställning hos Shell. Han sålde ett par år senare petroleumprodukter i Tanzania där han trivdes mycket väl. När andra världskriget bröt ut anmälde Dahl sig till Royal Air Force i Nairobi och blev antagen. Han deltog i luftstrider som stridspilot och bland de tjugo som anmält sig till pilotutbildningen var det bara tre som överlevde, Dahl var en av dessa. Vid 24 års ålder blev Dahl hemskickad som krigsinvalid på grund av skador han fått vid en nödlandning i början av hans pilotkarriär. Han blev placerad vid ambassaden i Washington D.C som biträdande flygattaché. Samtidigt fick han ett stort umgänge med konstnärer, författare och politiker och började att skriva på sina första noveller. 1953 gifte sig Dahl med en amerikansk skådespelare, Patricia Neal. De flyttade året efter till Buckinghamshire väster om London. Tillsammans fick de fem barn innan de skiljde sig efter trettio år och Dahl gifte om sig med Felicity Crosland. Under sin livstid genomgick Dahl flera operationer för diskbråck, tarmcancer och för att få en ny höftled. På äldre dar blev hans hälsa allt sämre och läkarna diagnostiserade Dahl med Myelodysplastiskt syndrom, en sjukdom som beror på skador i blodbildande stamceller i benmärgen. 1990 avled han vid en ålder av 74 år.

Författarskap

Dahls första publicerade arbete var A Piece of Cake som kom 1942 och baserades på hans tidiga tid som stridspilot. Första barnboken kom året efter och hette Gremlins vilket skrevs på uppdrag av Walt Disney Productions och tanken var att boken skulle bli film men det blev aldrig verklighet. Äktenskapet med Felicity på 1980-talet inspirerade Dahl till att skriva och Dahl skrev flera böcker för barn under denna tid. Han hade en husvagn på tomten där han satt med benen i en sovsäck och funderade ut sina historier. I sina böcker tar Dahl ofta barnens parti, och vuxna kan ibland beskrivas ganska elakt. Kalle och chokladfabriken publicerades 1964 och har filmatiserats två gånger. 1972 släpptes en uppföljare som heter Kalle och glashissen som tar vid där Kalle och chokladfabriken slutar. Förutom böcker har Dahl även skrivit flera manuskript, bland annat till James Bond-filmen Man lever bara två gånger.