Om författare och Olga Tokarczuk

Om författare och Olga Tokarczuk

I denna artikel kommer vi att prata om författare som Olga Tokarczuk. Olga Tokarczuk, (född 29 januari 1962, Sulechów, Polen), polsk författare som var känd för sina tråkiga och komplexa romaner som hoppar mellan århundraden, platser, perspektiv och mytologier. Hon fick Nobelpriset för litteratur 2018 (tilldelades för sent 2019), beröm för sin ”berättande fantasi som med passion representerar korsningen av gränser som en berättarform. Tokarczuk, som i början var en bästsäljande författare i Polen i årtionden, var de facto inte välkänd utanför sitt hemland förrän hon blev landets första författare som vann Man Booker International Prize 2018 for Flights (2017) – den engelska översättningen av hennes sjätte roman, Bieguni (2007).

Tokarczuk, dotter till två lärare

Hon var dotter till två lärare, Tokarczuk växte upp i ett intellektuellt hushåll. Hon studerade senare psykologi vid universitetet i Warszawa, där hon blev intresserad av Carl Jungs skrifter. Efter examen 1985 tog Tokarczuk ett jobb som klinisk psykolog men lämnade efter att ha blivit besviken av arbetet. Hon fick resevisum och arbetade på udda jobb i London innan hon återvände till Polen och publicerade en poesibok 1989.

År 1993 skrev Tokarczuk sin första roman, en liknelse i Frankrike och Spanien från 1600-talet. Det vann det polska förlagets pris för bästa debut. Efter hennes tredje roman, Prawiek i inne czasy (1996; Primeval and Other Times), etablerade Tokarczuk som en fantasifull författare och avgörande polsk röst. Sagan följer invånarna i en mytisk polsk by genom successiva generationer under 1900-talet. År 1998 publicerade Tokarczuk Dom dzienny, dom nocny (House of Day, House of Night), den första av det hon kallade sina “konstellationsromaner”, berättelser som skildrar till synes fragmenterade berättelser.

Tokarczuks verk från 2000-talet inkluderade Gr na bębenkach, en bok med noveller; Bieguni, en samling vinjetter av människor i transit; och miljövänligt mordmysterium. Hon fick Polens prestigefyllda Nike-pris 2008 för Bieguni och återigen 2015 för sin historiska roman Księgi Jakubowe (2014; ”The Books of Jacob”), som ansågs vara hennes mästerverk. Genom skildrande av olika karaktärers perspektiv, berättar berättelsen livet för Jacob Frank, den 17: e-talets polska sektledare som uppmuntrade sina följare att konvertera. Tokarczuks vilja att granska Polens historia gjorde henne till en kontroversiell figur i sitt land, särskilt kritiserad av högerstatliga nationalister.

Tokarczuk, dotter till två lärare

Tokarczuk, dotter till två lärare

Förutom hennes litterära verk, Tokarczuk, samordnade manuset för spelfilmen Pokot (2017; Spoor), som baserades på Drive Your Plough over the Bones of the Dead. Hon invigde också en årlig litterär festival 2015 som hölls på sommaren nära sitt hem i Schlesien, södra Polen.

Det finns mycket mer att skriva om denna författare och hennes sätt att skildra romaner. En annan intressant sak var hennes uppväxt i denna högakademiska familj som var både krävande och perfektionistisk på många sätt. Men hon valde sin egen väg vilket gynnade hennes karriär som stjärnförfattare i Europa och nu i världen. Vi ser många likheter med hennes stränga uppväxt och andra kända författares uppväxt vilket i sig kan har varit en motivation för att dom valt sin egna väg och blivit kända i sitt författarskap.