Miguel Cervantes

Miguel Cervantes

Miguel Cervantes var Spaniens Nationalskald, dvs en uppskattad och välkänd poet, som anses mer än andra företräda nationella världen. Miguel var också en spansk författare som debuterade med herderomanen La Galatea år 1585. Miguel skrev därefter den första delen av romanen Don Quijote år 1605 som visade sig bli en storslagen och global succé. Miguel fortsatte sin författarkarriär och publicerade Novelas ejemplares, en novellsamling. Sedan kom den andra delen av Don Quijote 1615. Efter den sista delen av romanen Don Quijote började han skriva på Persiles och Slgismunda, den romantiska romanen som han tyvärr inte hann färdigställa på grund av hans bortgång. Folk runtom i världen menar att Miguel i den västerländska litteraturen var den enda som befann sig på samma nivå som bland annat William Shakespeare. Hans romaner och noveller blev så framgångsrika eftersom han kunde beskriva känslor otroligt bra. Han fick sina karaktärer att låta riktigt verkliga. Han var en unik och otroligt duktig författare som många tyckte om.

 

Miguels liv

Miguels liv startade i den lilla universitetsstaden Alcalá del Henares som ligger i närheten av Madrid 29 september 1547. Miguel var son till Doña Leonor de Cortinas och Don Rodrigo de Cervantes. Miguel hade 6 syskon och växte upp fattigt. Han och hans familj flyttade runt mycket och men trots det så fick han en bra utbildning. 1569 valde Miguel att resa till Italien för att tjäna en adelsman. 1570, året efter han åkte till Italien för att tjäna adelsmannen värvade han till den spanska militären. 7 oktober 1571 deltog han i slaget vid lepanto, där han blev skjuten av ett muskötskott i vänstra armen, vilket resulterade i att han inte längre kunde använda sin arm. Efter detta fick han öknamnet El Manco de Lepanto. En tid senare tillfångatogs han under en båtfärd av algeriska slavpirater. Han var tillfångatagen i 5 år, då han fritogs mot en lösensumma. Efter allt detta så gifte han sig med Catalina de Salazar som var 16 år. Han började efter detta att skriva dramer, eftersom han hade svårt att få en anställning. Han debuterade sedan med romanen La Galatea. 1597 fängslades han då han hamnade i trubbel med myndigheterna. Till slut frigavs han och flyttade till Madrid. 23 april 1616 vid 68 års åldern avled han i Madrid.

Miguels liv

Miguels liv

Miguels verk

Miguel var som sagt en framgångsrik och välkänd författare. Han gjorde sin debut med romanen La Galatea som utgavs 1585. La Galatea handlar om två bästa vänner som båda är förälskade i Galatea. Huvudkaraktärerna i romanen är Erasto och Elicio. Efter hans debut blev hans ekonomi inte bättre, vilket resulterade i att han satt i häkte återkommande för de skulder han hade. Under tiden han satt i fängelset skrev han sin mest kända roman, Don Quijote. Denna roman utgavs 1605 och blev en riktig succé. Don Quijote handlar om en fattig adelsman som tyckte om att läsa riddarromaner och drog därför drog ut i världen för att romanernas ideal skulle upprätthållas. Efter denna bok publicerade han Novelas ejemplares, en novellsamling. Sedan släpptes den andra delen av Don Quijote. Han skrev även på en annan roman, som tyvärr aldrig utgavs.