Kinesiska författare

Att vara författare i Kina har inte alltid varit lätt då regimen ofta tystar regeringskritiska tankar. Detta har även resulterat i att många författare har tvingats fly till andra länder.

Från regimkritiker till Nobelpristagare

Det går inte att prata om kinesiska författare utan att nämna Gao Xingjian.En kinesisk författare som numera är fransk medborgare och bor i Frankrike sedan 1988 efter att ha lämnat Kina i protest mot händelserna på Himmelska fridens torg. Gao Xingjian tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2000 men intresset för Gao är inte alls stort i Kina då många menar att han är en förrädare mot den Kinesiska staten.Gaos stora verk är bl.a. ” En ensam människas bibel ”, ” Ett sommarregn i Peking ” samt ”Andarnas berg”. Wang Meng är en annan stor kinesiskt författare som gjorde debut 1956 med kontroversielle romanen ”Den nye ynglingen på organisationsavdelningen” där Wang kritiserar kommunistpartiets byråkrati. Boken blev genast kritiserad och det ledde till att Wang blev tvångsflyttad ut på landet där han fick arbeta som bonde. Senare i livet vände Wang sina åsikter och 1978 fick han börja skriva igen då han tidigare var förbjuden att skriva offentligt. Oavsett politisk tillhörighet så har Wang skrivit flera klassiska romaner bl.a.           ” The butterfly and other stories”, ” Bolshevik salute: a modernist Chinese novel” samt ” The stubborn porridge and other stories”. Mo Yan som är en pseudonym för Guan Moye är en kinesisk författare som har blivit mycket populär i väst och hans böcker har översatts till mer än 12 språk, bland annat svenska. Mo Yan tog värvning 1976 i den Kinesiska armen där han börja skriva texter men som senare skulle bli ett flertal romaner. En av mo Yangs största romaner ”Det röda fältet” blev även filmatiserat och en stor succé i Kina. 2012 fick Mo Yan Nobelpriset i litteratur för hans verk och gärning. Andra stora succéer förutom ”Det röda fältet” är ”Vitlöksballaderna” samt ”Ximen Nao och hans sju liv”.

Från regimkritiker till Nobelpristagare

Lao Wei eller egentligen Liao Yiwu är en kontroversiell kinesisk författare som även suttit fängslad pga. kritik mot regimen i Kina. Flera av hans verk är egentligen intervjuer med vanliga kinesiska, oftast arbetare, som själva kritiserar regimen och detta har ven gjort att hans böcker är bannlysta i Kina. 2011 flydde Liao Yiwu till England där han än idag bor. Liaos flesta verk kritiserar regimen och även om Liao inte är någon konstnär inom litteratur har han blivit förknippad som den som kritiserats kinas regim öppet. Liao har skrivit flera dikter och prosa som har blivit översatt till flera andra språk och 2011 gan han ut boken 2 Gos is red” där han intervjuar flera kristna kineser som vittnar om förförelse och tortyr mot alla som inte tycker som kommunistpartiet. Zhou Shuren eller pseudonymen Lu Xun räknas som Kinas kanske största och viktigaste författare under 1900-talet. Lu Xan skrev flera verk men översatte ven själv böcker till andra språk. Stark anhängare till kommunistpartiet och omtyckte av självaste Mao Zedong. Lu Xun arbetade också ett tag som lärare ii litteratur och bland hans mest kända verk hittar man ” Den sanna berättelsen om Ah Q och andra berättelser” samt ” Vildgräs”.