Joyce Carol Oates

Den amerikanska författaren Joyce Carol Oates föddes den 16 juni 1938 i New York. Hon skriver både noveller och romaner samt fakta, lyrik och pjäser. Rosamund Smith och Lauren Kelly är två av de pseudonymer hon använt. , född 16 juni 1938 i Lockport, New York, är en amerikansk författare som skrivit såväl roman Hennes bäst säljande verk är romanen Blonde baserad på Marilyn Monroes liv, från år 2000. Till Oates essäböcker hör exempelvis “Om boxning” från 1987. Många av hennes böcker, bland annat romanerna Foxfire – en tjejligas bekännelser om kvinnliga ungdomsbrottslingar, och Blonde har blivit filmer.

Växte upp på bondgård

Joyce föddes i Lockport som ligger i den nordvästra delen av delstaten New York. Hon växte där upp hos sina föräldrar som hade en bondgård. Hennes farmor Blanche hade judisk härkomst vilket kom att spegla en del av Joyces liv. Föräldrarna var inte högt utbildade men när Joyce visade både begåvning och intresse så gav de sin uppmuntran till att hon skulle studera vidare. Som 14-åring fick hon sin första skrivmaskin och det var då hon började skriva berättelser. Joyce Carol Oates var en duktig elev i skolan, så pass att hon fick stipendium att läsa vid Syracuse University. Bara 19 år gammal så fick hon sin första utmärkelse för sitt författande. Vid University of Wisconsin tog hon sin magisterexamen efter en anmärkningsvärd kort studietid. I samma veva gifte hon sig med Raymond Smith.

Detroit inspirerade till första romanen

De flyttade till Detroit tillsammans 1962 där hon fick en tjänst vid universitetet. De sociala oroligheter som fanns i Detroit inspirerade henne till sin första roman, With Shuddering Fall. 1968  fick hon en ny tjänst i Kanada vid University of Windsor så familjen flyttade då dit. Under samma tid som hon undervisade där så skrev hon ett par böcker varje år. Då och där började hon etablera sig som en av Amerikas främsta författare. 1978 fick hon en professur vid Princeton University, hon är fortfarande verksam där. Förutom att vara en av de mest hyllade amerikanska författarna någonsin så har hon även varit en enormt produktiv sådan. Vid flertal tillfällen har hon spåtts att få Nobelpriset i litteratur. Som författare har hon knutit an till den romantisk-realistiska, traditionella skolan. I den inriktning där individers desillusioner och relationer tillsammans med samhällsskildringarna av samtidens USA stått i fokus.

Många influenser

Under 1980-talet, med Bellefleur och romaner efter den, återgick hon till den gotiska romanen, och lämnade samtidigheten för att istället skildra den amerikanska historien. Romaner efter det har varit familjekrönikor. När Blonde, om Marilyn Monroe, kom ut år 2000 så blev den oerhört uppskattad och nominerad till såväl Pulitzerpriset som National Book Award. Även Mörkt vatten från 1992 har gett henne uppmärksamhet. Joyce Carol Oates har även prisats för Stor i käften, sin ungdomsromandebut år 2003, samt en annan ungdomsromanen 2004 som heter Vilda Gröna Ögon. Joyce Carol Oates har sagt att det kan vara svårt att försöka spåra hennes litterära influenser eftersom hon har väldigt många. I essäsamlingen “The Faith of a Writer”, skrev hon dock att Lewis Carrolls bok Alice i underlandet, som hon fick när hon var åtta, var den största litterära influensen i hennes liv.

Många influenser