J.K Rowling

Joanne Rowling föddes den 31 juli 1965 i staden Yate i England. Hon är känd över hela världen med sin bokserie i sju delar om trollkarlen Harry Potter. Dessa böcker har sålts i mer än 450 miljoner exemplar över hela världen och översatts till 73 olika språk. Böckerna om Harry Potter släpptes mellan åren 1999 och 2007 och idag beräknas varumärket Harry Potter vara värt runt 25 miljarder dollar. Sedan Rowling slutade skriva om Harry Potter har hon börjat skriva bland annat romaner och den första vuxenboken släpptes 2012 och heter The Casual Vacancy.

Biografi

Rowlings far är Peter James Rowling och hennes mor var Anne Rowling. Hennes far jobbade som flygtekniker medans hennes mor var en vetenskapstekniker. Som barn fattade Rowling tycke för att skriva fantasihistorier, dessa läste hon sedan för sin två år yngre syster. När hon var nio år flyttade familjen till ett lantligt ställe inte alltför långt borta från Yate. Hon och hennes syster fick börja på en ny skola, men Rowling trivdes inte särskilt bra här och började efter ett tag på en annan skola. Här trivdes hon bättre och favoritämnet var engelska. Enligt Rowling själv så är karaktären Hermoine i Harry Potter baserad på henne själv när hon var elva år. Som många andra tonåringar var hon intresserad av musik, men har sagt att hennes tonår var olyckliga. Hennes mor hade fått multipel skleros och blev allt sämre, samtidigt som hon hade ett ansträngt förhållande till sin far. Idag pratar hon inte med sin far överhuvudtaget. I skolan uppskattade de närmast henne de historier hon delade med sig av. 1982 gjorde Rowling inträdesprov till Oxford Universitet men blev aldrig accepterad och började istället läsa franska på Universitet i Exeter, något som ledde till att hon spenderade en termin i Paris. Hon tog examen 1986 och försörjde sig som sekreterare och administratör på flera olika jobb. Innan Harry Potter kom 1997 hann hon flytta till Portugal där hon träffade sin första make som hon 1992 fick en dotter med. Kort efter födseln flyttade Rowling tillbaka till England då äktenskapet inte fungerade. Året var 1993 och Rowling såg sig själv som ett misslyckande. Hennes äktenskap hade gått i spillror, hon var arbetslös, fattig och hade en liten dotter att ta hand om. Hon blev djupt deprimerad och fokuserade sin tid på att skriva.

Harry Potter

Manuset till den första boken i Harry Potter serien var klar 1995 och släpptes 1997 och blev en stor succé. Hon fick det tillräckligt bra ekonomiskt för att enbart fokusera på skrivandet, vilket resulterade i sex ytterligare böcker om Harry Potter och alla har blivit mycket uppskattade och vunnit flertal priser. Den fjärde boken i serien, Harry Potter och den flammande bägaren slog rekord som den snabbast säljande boken någonsin. Ett rekord som slogs av de tre följande böckerna i Harry Potter-serien. Alla Rowlings böcker om Harry Potter har filmatiserats i åtta olika filmer, den sista boken delades upp i två filmer. Även dessa filmatiseringar har fått mycket bra bemötande och blivit filmer som nästan alla har sett eller hört talas om. Från att knappt ha pengar att klara sig på är Rowling idag en mycket förmögen kvinna.