Henning Mankell

Henning Georg Mankell föddes 3 februari 1948 i Stockholm och avled den 5 oktober 2015. Han var en svensk författare och dramatiker. Han blev på några få år en av Sveriges mest lästa författare och hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar. Hans deckarromaner som handlar om kriminalkommissarien Kurt Wallander har blivit de mest kända av de böcker han skrivit. Mankell väcktes som författare på 1970-talet och många av hans böcker handlar om klasskamp, imperialism och spänningar mellan olika generationer.

Biografi

Mankell växte upp i Sveg och i Borås och var son till Ivar Mankell och Birgitta Bergström. Hans föräldrar gick skilda vägar tidigt i hans liv och han växte upp med sin pappa. Sin mamma träffade han först igen vid femton års ålder men de fick aldrig någon bra kontakt och några år senare tog hon sitt liv. När han fyllt sexton år så hoppade han av gymnasiet och begav sig till Paris där han stannade i ett år och det var här han började skriva. Han har efteråt beskrivit denna tid som ett riktigt universitet, att som sextonåring få ta hand om sig själv och fatta egna beslut. Efter året i Paris gick han till sjöss och mönstrade på en malmbåt i Värtahamnen. Redan vid denna unga ålder visste Mankell att det var som författare och inom teatern som han ville jobba. I slutet av 1960-talet gjorde han sin första professionella teateruppsättning och var i början av 1970-talet delaktig i att starta den nya länsteatern i Falun. Hans första bok Bergsprängaren släpptes 1973 och fram till 1984, då han blev chef på Kronobergsteatern i Växjö, hade han skrivit åtta böcker. Mankell fokuserade dock mest på teatern under 1980-talet. Under många år var Mankell bosatt växelvis i Ystad, på Särö i Hallands län men även i Maputo i det afrikanska landet Moçambique. I Maputo var han konstnärlig ledare för en teater. Under 1990-talet började Mankell författa böcker igen och 1990 släpptes en barnbok, Hunden som sprang mot en stjärna. Hans stora genombrott kom året efter med Wallanderboken Mördare utan ansikte. Denna skrev han i Moçambique och tilldelades Svenska Deckarakademins pris för bästa kriminalroman. Efter denna kom det fler Wallanderböcker men han skrev även Comedia infantil och Eldens hemlighet som båda blivit omtalade böcker. Han skrev en hel del barnböcker också och fick 1996 det prestigefyllda Astrid Lindgren-priset för sin bok Pojken som sov med snö i sin säng.

Wallander

Mankells romanfigur Kurt Wallander har blivit mycket omtyckt. Kurt Wallander är en medelålders polisman bosatt i Ystad, och händelserna i böckerna utspelar sig ofta runt Ystad. Mankell har sagt att det var för att skildra våldet och rasismen i Sverige som Kurt Wallander skapades, och denna romanfigur ställs ofta inför ställningstagande om vad som är rätt och fel, rasism och byråkrati. Mankell beskriver i Wallanderböckerna väldigt ingående om hur platsen där Wallander är ser ut och vart han är någonstans. Flera av Wallander-böckerna har toppat försäljningslistorna och fått flertalet priset och översatts till en rad olika språk. Totalt har tolv böcker om Kurt Wallander givits ut, den sista blev Handen som kom 2013. Flertalet av Wallander-böckerna har blivit till Tv-serier och till filmer.