George R.R. Martin

George föddes 20 september 1948 i Bayonne som ligger i New Jersey. När han endast var ett litet barn skrev han olika historier, då skrev han om olika slags monster som han sedan sålde för en billig slant till sina vänner och kamrater. Många kallar även denna man för våran moderna Shakespeare. George är exempelvis grundaren till den populära serien ”Game of Thrones”. Alltså, George R.R. Martin är en amerikansk fantasy-, science fiction-, manusförfattare men även en tv-producent.

Böcker

George R.R. Martin har gjort ett flertal böcker, som exempelvis Eld och blod, Game of Thrones, Fire and blood m.fl. Den populäraste boken som George skapade är ”Sagan om is och eld”. Detta är en serie av böcker. Författarens första bok utsläpp skedde år 1971, då kom boken ”The Hero” som är en science fiction tidning.

Priser

George R.R. Martin har tagit emot massvis med priser, men några av dem är Hugopriset för bästa roman, Nebulapriset för bästa roman, Primetime Emmy Award för bästa dramaserie och sedan Hugopriset för den bästa kortromanen.

Bakåt i tiden

George utbildade sig till en journalist. Han jobbade tidigare som en lärare, men en tid innan det började han redan då skriva berättelser som hade science fiction-inslag, som han senare som texten löd tidigare såldes till hans vänner och bekanta och även sålde han dem till fanzines. När George endast var 21 år gammal sålde han sin allra första sci-fi-novell till Galazy Magazine som nu är nedlagd. Senare framåt i tiden gick han över till skrivande för tv men var även en producent och manusförfattare för ”Skönheten och odjuret” som var en 80-tals serie. Georges egna tankar och ideér för en ny tv-serie gick inte alls något bra, vilket gjorde honom riktigt frustrerad. Men eftersom det inte gick som han hade tänkt sig så skrev han istället första boken i ”Sagan om is och eld”. Den kom sedan ut 1991. George R.R. Martin hette tidigare George Raymond Martin. När han var 13 år gammal la han till ett R som står för Richard. Det som har påverkat ganska mycket angående Georges skrivande är hans far. Hans beskrivning av sin far är ”en fungerande alkoholist”. När George var liten skrev han bland annat berättelser om hans sköldpaddor som bodde i ett mytologiskt kungarike. Hans sköldpaddor bodde i ett leksaksslott vilket ledde till att dessa sköldpaddor dog ganska ofta. Som liten var han ett stort fan av DC Comics och Marvel. Han var ett sånt stort fan att han skrev olika kedjebrev till fan-magaziner. I Georges yngre dagar sommarjobbade han som en sportjournalist åt en mindre baseball-förening. Detta jobbade han med i fyra år i rad.

Bakåt i tiden

Trots att denna man får in ca 15 miljoner dollar, om året, så lever han ett helt vanligt liv. Han vill leva ett normalt liv oavsett hur mycket pengar han får in varje år. Han har exempelvis kört en gammal Mazda i flera flera år men vägrar köpa en ny. George har ett eget litet privatbibliotek i sitt eget hem.