George Orwell

George Orwells fullständiga namn är Eric Arthur Blair. Det var en brittisk författare och även journalist som va mest känd under namnet George Orwell. George Orwell föddes den 25 juni 1903 i Motihari som är en stad i delstaten Bihar som ligger i Indien. Detta var en del av det områden som kallades det brittiska Indien. Det vill säga att det var det brittiska styret på den indiska halvön. Orwells föräldrar var angloindier, det var den lilla majoritet i Indien som var britter. Orwells pappa arbetade i Indien på en myndighet för att framställa opium, som mer är känt som ett läkemedel och drog. När Orwell hade fyllt 1 år tog hans mamma Ida Mabel Blair med honom till England. Orwells pappa stannade kvar i Indien för fortsätta arbeta och kom bara över till England för några enstaka besök. Orwell hade även två systrar, en äldre och en yngre.

Studier och framgång

När Orwell var sex år började han i en anglikansk kyrkskola i Henley on Thames. Redan i tidig ålder imponerade han stort på sina lärare med sin klipskhet. Senare fick Orwell ett stipendium som gjorde de möjlighet att studera vid st Cyprian’s då hans föräldrar bara behövde betala halva inbetalningen. Efter en termin bytte han skola till Eton där han var mellan 1917-1921. Vissa lärare på denna skolan tyckte Orwell var en dålig elev medan andra såg han som raka motsatsen. Att många ansåg att han va en dålig elev berodde mycket på att folk ansåg att han va respektlös. Efter tiden på Eton kunde hans föräldrar inte betala för att han skulle fortsätta på universitet så istället tog han tjänst som kolonialpolis i Burma.I Burma arbetade han fram till 1927. Under sina år i Burma började han hata imperialismen. När Orwell kom tillbaka från Burma till England hade han bestämt sig för att sluta som kolonialpolis och istället börja arbeta som författare. I romanerna ”dagar i Burma” från 1934, ”hängningen” från 1931 samt ”shooting an elephant” från 1936 finns de kopplingar till hans tid i Burma. Allt är baserat på händelser där ifrån.

Orwells sista tid i livet

vägen till Wigan Pier

1928 flyttade Orwell vidare till Paris för att utveckla sitt skrivande. Men dem framgångar han hade hoppats på uteblev och 1929 var han tvungen och flytta tillbaka till England, fattig och sjuk. Han flyttade då in i sina föräldrars hus i Suffolk. Han fortsatte att skriva men hade även andra småjobb vid sidan om så som lärare och jobb på ett antikvariat. 1937 gav Orwell ut boken ”vägen till Wigan Pier” som var en skildring av fattigdomen i England som bröt ut efter depressionen. Strax därefter gifte sig Orwell med Eileen O’Shaughnessy som några år senare efter ha adopterat ett barn ihop med Orwell gick bort på grund av en tumör. 1946 blev även Orwell sjuk och hans tillstånd blev allt sämre. Orwells mest kända verk skrev han 1949 och heter ”1984”. Orwell blev endast 46 år gammal och dog 21 januari 1950 i London. Orwell var sjuk under större delen av sitt liv och led av tuberkulos.