Ernest Hemingway

Ernest Miller Hemingway var en amerikansk författare och journalist som levde mellan 1899 och 1961. Hemingway publicerade inte många böcker men de som han skrev blev uppskattade och räckte för att Hemingway skulle bli en erkänd författare. Under sin livstid släppte Hemingway sex romaner, sex novellsamlingar och två fackböcker. Efter hans död publicerades ytterligare tre romaner, fyra novellsamlingar och tre fackböcker. Flertalet av Hemingways böcker är idag amerikanska litteraturklassiker, till exempel The Old Man and The Sea (Den gamle och havet) och The Garden of Eden (Edens Lustgård).

Biografi

Ernest Hemingway föddes den 21 juli 1899 i Illinois, USA. Han var son till Clarence och Grace Hemingway och skulle totalt få fyra systrar och en bror. Hemingways far Clarence var läkare och hans mor var musiker och respekterade medborgare i Oak Park, där familjen bodde. De hade också en stuga i norra Michigan där Hemingway lärde sig att jaga, fiska och att uppskatta naturen. Hemingway tyckte också om att skriva och i High School skrev han för skoltidningen, främst om sport, vilket han tyckte mycket om att utföra själv. Under sina ungdomsår deltog han i bland annat boxning, vattenpolo och fotboll och i skolan utmärkte han sig i engelskaklasserna. Efter High School så blev han lärlingsreporter på tidningen Kansas City Star, vid en ålder av 17 år. Samtidigt så pågick första världskriget och på grund av nedsatt syn hade Hemingway inte blivit rekryterad till aktiv krigstjänst men genom Röda Korset gick han frivilligt med på att tjäna som ambulansförare i Italien. Han lämnade Kansas 1918 och körde ambulans i Milano i två månader innan han blev allvarligt sårad av österrikiskt artilleri. Han träffades av granatsplitter. Trots sina skador bar han en italiensk soldat i säkerhet och för detta fick Hemingway en medalj för visat mod. Hemingway genomgick två operationer och flyttades senare till ett sjukhus i Milano där han tillbringade sex månader innan han återvände till USA där han efter en tid började arbeta som journalist. Han träffade en kvinna, Hadley Richardsson, gifte sig och flyttade till Paris för att arbeta som utländsk korrespondent. 1923 fick paret en son, Jack. 1925 publicerade Hemingway The Sun Also Rises (Och Solen Har sin Gång) vilket fick goda recensioner. Han skiljde sig kort därefter och gifte om sig samma år. Under 1930-talet och 40-talet var han både författare och journalist och sin bok Den Gamle och Havet och tre år senare fick han nobelpriset i litteratur. Samma år överlevde Hemingway två flygplanskrascher men hans njurar och lever blev permanent skadade. Medicinen han fick gjorde honom deprimerad och han slutade skriva och tog till alkoholen. Det resulterade till slut i att han blev inlagd för avgiftning 39 gånger innan han gav upp och tog livet av sig den 2 juli 1961 genom att skjuta sig själv med hagelgevär.

Författarskap

Och Solen Har Sin Gång, som släpptes 1926, filmatiserades 1957 och blev den första av flera av Hemingways romaner som filmatiserades. Hemingways kanske mest uppskattade bok är Den Gamle och Havet, en bok han fick motta Pulitzerpriset för och en bidragande orsak till att han fick nobelpriset 1954. Boken handlar om Santiago som kämpar mot en gigantisk spjutfisk långt ut i Golfströmmen. Denna bok har filmatiserats fyra gånger, senast 2002.