Diana Gabaldon

Den amerikanska författaren Diana J. Gabaldon föddes i Arizona 1952. Hon har kommit att bli mest känd för serien Outlander som sålt i över 20 miljoner exemplar. Böckerna är populära världen över och har fått människor att vallfärda till Skottlands högländer. Serien handlar om fältsköterskan Claire Beauchamp Randall som när andra världskriget tagit slut kastas tillbaka tvåhundra år i tiden. Efter tidspassagen genom ett par stenar så möter hon Jamie Fraser, en höglandskrigare, i 1700-talets Jakobitiska Skottland där man får följa deras spännande och farliga äventyr. Det är svårt att placera in böckerna i någon speciell genre eftersom de innehåller både historia, romantik och science fiction (genom tidsresorna). Bok-serien har beskrivits som “den smartaste historiska sci-fi-äventyrs-roman historien som någonsin skrivits av en vetenskaplig doktorand”.

Äventyret om Jamie och Claire börjar när första boken “Främligen” gavs ut 1991. Efter det kom ytterligare sju bästsäljande romaner i de nio böckerna Slända i bärnsten, Sjöfararna, Trummornas dån, Det flammande korset och vidare Lord John och kärlekens ljuva plåga, Snö och aska, Lord John och Svärdets brödraskap, Som ett eko samt Skugga av svek. Tillsammans har de sålt över 28 miljoner exemplar världen över. Serien har getts ut i 26 länder på 23 språk.

Spinoff från böckerna

Hon har också skrivit en grafisk roman med titeln The Exile som är berättad från Jamie Frasers synvinkel och hans gudfader Murtagh. Den åttonde och senaste stora romanen i Outlanderserien, Skugga av svek, släpptes i juni 2014 i USA och Kanada. Boken tog sig då upp som nummer ett på New York Times bästsäljarlista i kategorin inbunden och kombinerad e-bok och inbunden kategori. Likväl som att den blev en bästsäljare i Kanada. Själva serien består av åtta böcker men utöver dessa har hon alltså skrivit flera spinoff-noveller och böcker med huvudpersoner från karaktärer i Outlanderserien. En av dessa är spinoffserien om Lord John som mest handlar om krigshistoria i 1700-talets Europa. Där får man följa den brittiska soldaten Lord John Grey, som förutom att vara en god soldat, kämpar med att hålla sin identitet som homosexuell hemlig eftersom det är förenat med dödsstraff. Diana tjänstgör även som medproducent och rådgivare för den oerhört populära Outlander TV-serien som bygger på hennes romaner. Hon har också skrivit ett manus för en episod av serien.

På gång

Hennes huvudsakliga nuvarande skrivprojekt är den nionde stora romanen i Outlanderserien, Go tell bees that I´m gone. Hon kallar själv boken för Bees och den fokuserar på Jamie och Claire. För närvarande finns inget datum för när hon ska släppa den utan gör fortfarande historisk forskning för romanen samt skriver. Diana har fått frågan vad titeln kommer ifrån och har sagt “att prata med bin är en mycket gammal keltisk sedevänja. Man berättar alltid för bina när någon är född, dör, kommer eller går – för om du inte håller dem informerade flyger de bort.” Dr Gabaldon har tre examen inom vetenskap, zoologi och marinbiologi samt en doktorand i kvantitativ beteendeekologi. Diana och hennes man, Douglas Watkins, har tre vuxna barn och bor mestadels i Scottsdale, Arizona.

På gång