Dan Brown

Daniel Gerhard Brown föddes den 22 juni 1964 och är en amerikansk författare. Han är mest känd som författare till böckerna Änglar och Demoner, Da Vinci-koden och Inferno. Hans romaner innehåller återkommande teman som kryptografi, symboler, koder och konspirationsteorier som håller läsaren nyfiken genom hela boken. Hans böcker har översatts till 56 olika språk och sålts i mer än 200 miljoner exemplar. Tre av hans böcker, Änglar och demoner, Da Vinci-koden och Inferno har blivit till filmer.

Biografi

Dan Brown växte upp som det äldsta av tre barn i Exeter, New Hampshire i USA. Han växte upp på campus vid Phillips Exeter Academy där hans far jobbade som mattelärare. Hans mor Constance var musiker inriktad på kyrkomusik. Browns tidiga liv innehöll mycket religiösa värderingar, något som han tagit ett visst avstånd från idag då han som ung trodde mer på vetenskapen än Gud. Efter Exeter Academy utbildade han sig i engelska och spanska i Amherst College och examinerade 1986. Efter examen försökte Brown etablera sig som låtskrivare och pianist men hade inte så stora framgångar med det. Han flyttade till Hollywood där han gick med i National Academy of Songwriters och här skulle han träffa sin framtida fru, Blythe Newton. När Brown flyttade tillbaka till New Hampshire 1993 följde Blythe med honom. Han började undervisa i engelska vid sin gamla skola, något han fortsatte med fram till 1996 då han fokuserade på sin framtida författarkarriär. När Brown började som engelskalärare hade han inga tankar på att bli författare. Det var när han var på semester i Tahiti 1993 och läste Sidney Sheldons roman The Doomsday Conspiracy som han inspirerades till att börja skriva thrillers. Han började skriva på sin första bok, Gåtornas Palats, som släpptes 1998. Boken hade en handling som innehöll datakoder, symboler och elektronisk övervakning. Två år senare kom Änglar och demoner och 2001 släpptes boken I Cirkelns Mitt. Dessa tre första böcker av Brown sålde i mindre än 10 000 exemplar.

Genombrottet

Dan Browns genombrott kom med hans fjärde roman Da Vinci-koden som släpptes 2003. Under sin första vecka nådde den till toppen på New York Times lista över bästsäljande böcker. Framgången med denna gjorde att fler köpte hans tidigare böcker och speciellt Änglar och Demoner blev mycket populär. Änglar och Demoner var den första boken som handlade om Harvards expert på religiös symbolik Robert Langdon. År 2004 var alla fyra av Browns böcker på New York Times topplista samma vecka. Änglar och Demoner och Da Vinci-koden kom att bli de två första böckerna i en serie av fem böcker hittills som handlar om Robert Langdon. Det dröjde dock ända tills 2009 innan den tredje boken i serien kom, Den förlorade symbolen. Bokens förstaupplaga kom att ligga på fem miljoner exemplar och sålde en miljon exemplar första dagen världen över. 2013 kom sedan Inferno och 2017 kom Begynnelse. År 2006 sade Brown att han hade idéer om Robert Langdon som räckte för att skriva ytterligare 12 böcker. Hur många det blir i serien återstår dock att se.