Astrid Lindgren

Astrid Lindgren levde mellan 1907 – 2002 och är en av Sveriges mest kända författare och räknas till en av världens största författare av barnböcker. Hon är en av de mest översatta författare någonsin och våren 2017 passerade hennes böcker 100-språksgränsen. Hennes mest kända böcker är de om Pippi Långstrump, som finns utgiven på cirka 70 olika språk. Sedan kommer Bröderna Lejonhjärta, Emil i Lönneberga och barnen i Bullerbyn. Många av Lindgrens böcker har också blivit till mycket populära filmatiseringar.

Biografi

Astrid Anna Emilia Lindgren föddes den 14 november 1907 på gården Näs utanför Vimmerby i Småland. Hon hade tre syskon, en bror och två småsystrar. Hennes far var bonde och hennes mor hemmafru. Hennes barndom var lycklig, något som förklaras bero på att hennes föräldrar älskade varandra så mycket. Hennes uppväxt är skildrad i de tre böckerna om Bullerbyn. Som barn var hon livlig och påhittig och hittade alltid på lekar. Hon var gymnastisk av sig och klättrade mer än gärna upp i höga träd. Som 10-åring i skolan skrev hon förvånansvärt bra uppsatser och hennes lärare brukade ofta läsa dessa högt inför klassen. En av hennes uppsatser publicerades i Vimmerby Tidning när Lindgren var 13 år gammal. Hon gick ut skolan med mycket bra betyg och en ljus framtid framför sig. Lindgren minns själv sina tonår som en stor tomhet. Hon kände att alla omkring henne var kära och lyckliga men själv var hon ensam. Hennes påhittighet och lekfullhet fick sig en törn. Som 18-åring blev Lindgren gravid, något som drastiskt förändrade allt. Det var vid denna tid skandal att få barn utan att vara gift, men Lindgren vägrade att gifta sig med pappan, och istället flyttade hon till Stockholm. Här började hon jobba på kontor, men hon var till slut tvungen att lämna bort sin unge son till ett fosterhem för att kunna ordna upp sitt liv. År 1932, sex år efter hon fött sin son, fick hon återigen möjlighet att ta hand om sin son efter att ha gift sig med sin chef Sture Lindgren och skaffat en lägenhet tillsammans. Lindgren hade dock under sonens första år haft kontakt med sin son och träffat honom flertalet gånger. Tillsammans med Sture fick hon sitt andra barn, Karin, år 1934 och 1941 flyttade de till Dalagatan i Stockholm. Här kom hon att bo fram till hennes död 2002. 1947 började Lindgren arbeta som förlagsredaktör på Rabé & Sjögren där hon var ansvarig för barnboksavdelningen. Hon arbetade här tills hon gick i pension 1970.

Författarskap

Lindgren berättade för sin dotter Karin sagor som hon kom på själv. En av dessa var sagan om Pippi, ett namn som Karin hade kommit på. Berättelserna skrevs till slut ner och den första boken om Pippi kom i slutet av 1945 och blev en omedelbar försäljningssuccé. Bland hennes mest populära karaktärer finns, förutom Pippi, Lotta på Bråkmakargatan, Vi på Saltkråkan, Bröderna Lejonhjärta, Karlsson på Taket, Ronja Rövardotter och Nils Karlsson Pyssling. Förutom hennes populära barnböcker har hon även gett ut två biografier och en rad samlingsvolymer. Av hennes böcker har många av de filmatiserats och blivit minst lika populära som böckerna. Astrid Lindgren har själv varit delaktig i många av de svenska filmatiseringarna och satt sin prägel på dessa. För sitt författarskap har Astrid Lindgren fått nästintill oräkneliga priser och utmärkelser och hennes karaktärer fortsätter att vara mycket populära bland dagens barn.

Pippi Långstrumps hus