Arthur Conan Doyle

Arthur Conan Doyle var en brittisk författare som för omvärlden blev mest känd för sina böcker om detektiven Sherlock Holmes. Holmes förärades fyra romaner och 56 noveller av Doyle. Doyle föddes 1859 och började författa redan som 20-åring och framåt på 1880-talet. Förutom författare som verkade han även som läkare. Det var under läkarstudierna som Doyle började ta sina första stapplande steg med författandet. Även om det idag utan tvekan är Sherlock Holmes som är anledningen till att Doyle koms ihåg så var ha en författare som skrev mycket annat och i en mängd olika genrer. Hans verk omfattar komedier, fantasy, science fiction och romantik men även historiska och icke-fiktiva berättelser. Han författade även teaterpjäser och poesi.

Om Doyle

Doyle gifte sig två gånger och fick fem barn. Hans första fru, som han fick två barn med, dog av tuberkulos . Samtliga av hans barn dog innan honom själv så han fick aldrig några barnbarn. Under sin livstid så var han politiskt aktiv och talade bland annat inför parlamentet. Han engagerade sig även i rättsfall som han tyckte var orättvisa och lyckades få två dömda frikända. Ett stort intresse för honom låg inom spiritualism och mysticism. En vänskap uppstod med Harry Houdini som även han var intresserad av detta. Doyle dog 1930 till följd av en hjärtattack.

Sherlock Holmes

Än idag är Holmes en av de mest populära karaktärerna i böcker och film och de säljer fortfarande bra i bokaffärer. Holmes är en privatdetektiv som fått stå mall för många senare detektiver. Han upplevs som något speciell och särskilt intelligent.  Den första boken om honom var En studie i rött som kom 1887. Här inleds Holmes vänskap med doktor Watson som blir en följeslagare genom hela serien. Så som i de flesta övriga verk så ska de lösa ett mord. I serien får Holmes en motståndare som är utöver de andra, nämligen professor Moriarty. Andra viktiga sidkaraktärer är polischefen Lestrade och Holmes hushållerska Mrs Hudson. Det är oftast Watson som är berättare i historierna vilket kanske inte är så konstigt då han verkar som Holmes livstecknare. Holmes beskrivs som excentrisk och bohemisk med ett ibland uppblossande drogmissbruk. Holmes har få vänner och ett sinnelag som lätt blir deprimerat om han inte får intellektuella utmaningar i form av mordgåtor och brottsfall att lösa. När han väl är inne i dessa finns det dock en livsglöd.

Sherlock Holmes

Idag är kanske publiken störst för karaktären på TV och film. Faktum är att det är denmest spelade karaktären på film.  Över 200 filmer har gjorts med honom sedan den första år 1900. I Sverige kanske de mest kända är TV-varianten med Jeremy Brett. På senare tid har två serier där historien utspelar sig i nutid kommit. En av de är brittisk med Benedict Cumberbatch och den andra amerikansk där Lucy Liu spelar en kvinnlig doktor Watson. Två storfilmer med Robert Downey Jr:s har även släppts där bland annat svenska Noomi Rapace spelar en roll. Det ska även bli en tredje är det sagt. Sherlock Holmes finns