Agatha Christie

Dame Agatha Mary Clarissa Christie, Lady Mallowan var en brittisk deckarförfattare som levde mellan 1890 och 1976. Hon är välkänd för sina böcker om Hercule Poirot och Miss Marple, men flera andra av hennes böcker har mottagits mycket väl. Förutom böcker skrev hon teaterpjäser och hennes pjäs Råttfällan innehar världsrekordet som den pjäs som spelats längst tid. Hon skrev även sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott. Efter William Shakespeare är Christie den författare som sålt flest böcker med 2,5 miljarder sålda böcker på engelska och 1,5 miljarder böcker på andra språk. 1971 blev Christie utsedd till Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) för sina bidrag till litteraturen.

Biografi

Christie föddes den 15 september 1890 i Devon i sydvästra England. Hennes far var amerikan och hennes mor brittiska. Under sin uppväxt blev hon i stor utsträckning hemundervisad av sin far. Christie tyckte tidigt om böcker och lärde sig läsa när hon var fem år gammal. Hennes far avled till följd av en serie hjärtattacker 1901, när Christie var elva år. Det blev en tuff period för både Christie och hennes mor, både känslomässigt och ekonomiskt. Vid 18 års ålder skrev Christie korta historier för att fördriva tiden. Under tiden som första världskriget rasade så började Christie skriva deckarböcker och 1920 publicerades En Dos Stryknin i vilken Hercule Poirot introducerades. Året innan hade Christie fått sitt första och enda barn, Rosalind, tillsammans med piloten Archibald Christie. Äktenskapet tog slut 1925, samma år som hennes mycket omskrivna bok Dolken från Tunis publicerades. 1930 gifte Christie om sig med Sir Max Mallowan, ett äktenskap som varade fram till hennes död. De reste mycket, vilket gav henne inspiration till böcker Död på Nilen och Mord i Mesopotamien. Karaktären Miss Marple förekom först i en kort historia som publicerades i The Royal Magazine 1927. 1930 introducerades Miss Marple i boken Mordet i Prästgården och blev en uppskattad karaktär från första början. På 1940 och 50-talet ägnade sig Christie mycket åt tidskrävande teaterproduktioner vilket begränsade hennes skrivande en del, trots det så publicerade hon 29 böcker under dessa två decennier. 1971 började Christies hälsa bli allt sämre, men det hindrade henne inte från att skriva. Agatha Christie avled i sitt hem den 12 januari 1976 vid en ålder av 85 år.

Författarskap

Av Agatha Christies många deckare så har de flesta filmatiserats, ofta fler än bara en gång. Hennes böcker om Poirot och Miss Marple har dessutom blivit till populära TV-serier. Hercule Poirot framträdde i 33 av Christies deckarromaner och i 54 korta historier. Christie blev själv trött på hennes karaktär till slut och sade att hon inte tålde Poirot och att han var ett egocentriskt äckel. Hon motstod dock frestelsen i att döda Poirot då hon ville ge läsarna vad de ville ha, och de tyckte mycket om karaktären. Karaktären Miss Jane Marple framträdde i 12 deckarromaner och i 20 korta historier. Hennes bok Mordet på Orientexpressen från 1935 framhålls ofta som en av Christies bästa böcker och har filmatiserats fyra gånger, sista gången så sent som 2017. Agatha Christies karaktärer och böcker kommer leva kvar länge och den senaste filmatiseringen är säkerligen inte den sista.